dinsdag 14 september 2010

Begin documentaire


02 September 2010

Vandaag was de tweede les en we hebben een begin gemaakt aan onze documentaire over schilderswijk. De klas is eerst in twee groepen gesplitst dus elke groep maakt er een.
We zijn dus per groep gaan overleggen over het onderwerp, dat deden we door te brainstormen. We zijn uiteindelijk uitgekomen bij het onderwerp 'Talenten in de schilderswijk' want het leek ons apart om eens een keer iets positiefs in beeld te brengen in plaats van alleen maar negatief. We waren het er allemaal over eens dat er niet veel gedaan werd aan talenten in de schilderswijk dus gaan wij op onderzoek uit.

We hebben de volgende vragen samengesteld:
1. Hoe ziet het leven in de schildersijk eruit?
2. Waarom wonen er veel allochtonen in de schildersijk?
3. Wat voor soort talenten hebben we?
4. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat die talenten doorbreken?

Door middel van die vragen hebben we inleiding enz. kunnen vaststellen.

Inleiding: De buurt laten zien en mensen interviewen over het dagelijks leven en vragen naar hun talent.
Probleem: Er word niet veel aandacht besteed an talenten in de schilderswijk.
Reactie van de hoofdpersoon: In een andere wijk het soort talent vergelijken met dat van de schilderswijk.
Climax: Het talent van de schilderswik laten zien.
Einde: Naar de wethouder toe en het filmpje laten zien van hoeveel talent wij eigenlijk hebben in de schilderswijk. Ook vragen we heme om zijn reactie.

Later zijn we ook de straat opgegaan om locaties te vinden waar we het beste zouden kunnen filmen.

Beelden en locaties:
Het oranjeplein

Aan het eind van de les hebben we de opdracht gekregen om op te zoeken wat een scenario is en hoe dat word toegepast in een documentaire.

Voordat een film of een televisiereeks wordt gemaakt moet er eerst een verhaal zijn. Het spreekt immers vanzelf dat men bij het maken van een film niet alles ter plaatse gaat verzinnen. Dat filmverhaal heet een scenario en wordt geschreven door een scenarist. Een scenario kan gelezen worden als een boek, want het is een gewoon verhaal met personages en dialogen. Maar er zijn ook een aantal grote verschillen. Zo wordt een scenario altijd in de tegenwoordige tijd geschreven en wordt het hele verhaal onderverdeeld in scènes. Een scène speelt zich af op een bepaalde plaats en op een bepaald moment (bvb: 's avonds in de woonkamer). Daaronder wordt dan beschreven wat er op het scherm te zien is, welke personages we op het scherm zien en wat ze tegen elkaar zeggen. Ook zul je in een scenario nooit lezen wat de personages denken of voelen, want dat kun je natuurlijk niet filmen. Dat moet blijken uit wat ze doen en zeggen.

Een scenario is dus een verhaal dat beelden en dialogen beschrijft. Of beter gezegd: het is een geschreven film.

Voordat wij een documentaire gaan maken schrijven we eerst als het ware ons filmverhaal. Wat willen we laten zien en hoe gaan we dat doen. We verdelen ons documentaire ook in scenes dat zich op verschillende plekken zal afspelen. Ik denk dat dit de enige manieren zijn om een scenario in een documentare te verwerken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten