donderdag 30 september 2010

Schilderswijkfestival

19 september 2010

Vandaag hebben Farida, Chahida en ik het schilderswijkfestival bezocht. We hadden een camera van school geleend en hadden ook batterijen meegekregen. Het was echt een hele leuke dag alleen was het wel erg koud.
Toch hebben we heel wat kunnen filmen van dansers en zangers tot aan rappers en freestylers dus het was eigenlijk heel variërend. Het was heel verbazend om te zien dat er eigenlijk in schilderswijk zoveel talent is. De mensen hebben er ook echt van genoten.
Ook hebben we vele talenten geïnterviewd en zij vonden juist dat er in schilderswijk best veel aandacht was voor talenten zoals zij.

Hieronder zijn wat foto's te zien van de optredens:



Scenario afmaken

16 september 2010

Vandaag was iedereen weer aanwezig in de les en konden we dus weer gewoon verder met waar we mee bezig waren namelijk het scenario afmaken.
Voordat we daarmee verder gingen hebben we eerst per groep besproken wat de taakverdeling zou zijn dat moet namelijk elke keer aan het begn van de les.
Kinga en Chahida gingen weer verder aan de slag met de camera.
Farida, Chenito, Emel en ik moesten de taken nog onder ons verdelen wat moeilijk was aangezien Emel en Chenito de week ervoor niet aanwezig waren. Dus moesten we een taak verzinnen en dat was dat zij het scenario zouden afmaken.
Het scanario afmaken was moeilijk dan gedacht dus Emel en Chenito hadden het best zwaar, maar hebben uiteindelijk toch een scanrio kunnen maken.

Ook was het hele groepje op de hoogte van een festival dat op zondag 19 september zou plaatsvinden. Toevallig draaide dat hele festival alleen om schilderswijkse talenten wat overigens goed uitkwam.
Farida en ik hadden dus besloten om dat festival samen met Cahida te bezoeken en de talenten te filmen.
Om goed voorbereid te zijn op het festivalbezoek hebben we contact opgenomen met dhr. Aart van den berg van de organistie en die was heel enthousiast over alles.

Aart van den Berg:


Nadat het geregeld was zijn Farida en ik interviewvragen gaan bedenken voor zowel de talenten als de organisatie.

Hieronder volgen de vragen:

Interview voor de talenten zelf

1. Ziet u veel talenten in de schilderswijk om u heen?
2. Bent uzelf getalenteerd? Zo ja? Wat voor talent?
3. Vindt u dat talenten veel aandacht krijgen in de schilderswijk?
4. Hoe zorgen we ervoor dat ze meer aandacht gaan krijgen?
5. Moeten er meer talentenjachten, festivals of shows komen in de schilderswijk?
6. Kent U schilderwijkers die zijn uitgegroeid tot echte artiesten? Zo ja? Weet u hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen? Zo nee? Hoe zouden ze dat voor elkaar hebben gekregen?
8. Wat is uw advies voor getalenteerde jongeren?
9. Wat zou u doen als u een mislukte poging had ondergaan?
10. Welke middelen zijn er nodig volgens u om door te breken als artiest?
11. Vindt u dat schilderwijkers in het algemeen veel talenten hebben?
12. Hoe belangrijk denkt u dat talent is voor schilderswijk?
13. Vindt u dat schilderswijk een echte talentenwijk is?
14. Denkt u dat schilderswijk meer talent bezit dan andere wijken?
15. Hoe lang ben je al bezig met je 'talent'
16. Hoe oud was u toen u wat met uw talent deed?

Interviewvragen voor de organisatie:

1. Organiseert u wel meer van deze soorten festivals?
2. Is er een verschil aan talenten, van schilderswijk en andere wijken?
3.Investeert de gemeente/overheid genoeg geld aan telenten van de schilderswijk denkt u?
4. Valt er iets op Aan talenten in de schilderswijk en andere wijken?
5. Denkt u dat de kansen van deze jongeren groot genoeg zijn om uit te groeien?
6. Welke middelen zijn er nodig volgens u om door te breken als artiest?
7.Vind u dat schilderswijk een echte talentenwijk is?

Vernieuwde scenario:

Fade in:

Ext. Park - Day

Naamloos zit op een bankje en laat zijn talent horen vervolgens vertelt hij/zij wat zijn talent is en vertelt dan waarom het niet mogelijk is om een echte artiest te worden.


Ext. Voetbalveld - Day

Jongetjes lopen met een bal in hun handen het voetbalveld op en beginnen te spelen. Vervolgens stopt er eentje en vertelt wat zijn plannen voor voetbal in de toekomst zijn en hoe hij die zou willen bereiken.


Ext. Buurthuis – Day

We gaan naar een buurthuis. Daar filmen we de jongeren met wat zij aan het doen zijn. We vragen een paar jongeren met wat voor talenten zij hebben. Ook vragen we de jongeren wat zij vinden van hoe er met talenten in de wijk wordt omgegaan. We stellen ook een paar vragen aan jongerenmedewerkers. Wat doet de buurt met jongeren die talent hebben, is de mogelijkheid om te groeien groot in de wijk en wat vinden ze hoe er met talenten in de wijk wordt omgegaan.


Ext. Hangjongeren – Day

Een groepje jongeren zijn aan het rondhangen op straat. We lopen naar hen toe en stellen een paar vragen. Wat vinden zij hoe er met talenten wordt omgegaan, wat voor talenten ze zelf hebben en of er veel talenten in de buurt zijn.


Ext. School – Day

We hebben met een school afgesproken voor een interview. We lopen naar een lokaal. Daar stellen we de leraar een paar vragen; zijn er talenten op deze school, hoe wordt er met talenten op deze school omgegaan, worden ze geholpen om te groeien en is er de mogelijkheid om via school uit te groeien waar ze goed in zijn en heeft de school een sportteam. Daarna lopen we naar de aula en stellen we een paar vragen aan de leerlingen. We vragen wat voor talent zij hebben, of de school veel talenten heeft, wat zij vinden hoe er met talenten op school wordt omgegaan en of de school veel met talenten doet.

Andere wijk

Ext. Pleintje – Day

Een paar onbekende jongeren chillen bij een pleintje. We lopen naar hen toe en stellen een paar vragen; wat voor talenten hebben ze, hoe er met talenten in deze buurt wordt omgegaan en sturen de ouders zelf de jongeren naar bijvoorbeeld een sportclub of zangles. Wordt er veel met talenten in de buurt gedaan en gaan de meeste talenten via de ouders naar bijvoorbeeld een sportclub of zangles.

Ext. Straat – Day

We vragen een onbekende op straat een aantal vragen; wat voor talenten zijn er in de buurt, hoe wordt er met talenten in de buurt omgegaan en wat de geïnterviewde ervan vindt.


Ext. Buurthuis – Day

We gaan naar een buurthuis als er tenminste een buurthuis is in de wijk waar we naartoe willen. Daar filmen we de jongeren die bezig zijn. We stellen de medewerkers een paar vragen; wat voor talenten zijn er in de buurt, organiseert de buurthuis talentenjachten, en wat ze er zelf van vinden. Ook vragen we de jongeren wat voor talenten ze hebben en wat voor talenten er in deze buurt is.

Ext. School - Day

We gaan naar een school en vragen de leraren een paar vragen; wat voor talenten zij op hun school hebben, of e school iets met de talenten doen, of de mogelijkheid er is om via school uit te groeien waar je goed in bent, of de school talenten helpt met ontwikkelen. Ook stellen we een paar leerlingen een paar vragen; wat voor talenten ze hebben, of de school hen daarbij helpt en wat ze vinden hoe er met talent wordt omgegaan.

dinsdag 14 september 2010

Scenario schrijven.


09 September 2010

Vandaag zijn we begonnen met het schrijven van een scenario. In verband met het suikerfeest waren een paar leerlingen er niet dus moesten we het doen met de leerlingen die er wel waren. Barry heeft ons eerst uitgelegd hoe een scenario er precies uit moest komen te zien en wat er in moet staan. Vervolgens zijn Farida en ik aan de slag gegaan en hebben we alvast een begin gemaakt aan ons scenario.
De andere twee teamleden gingen aan de slag met de camera. Farida en ik zijn niet gelijk begonnen met het schrijven ervan, maar hebben eerst antwoorden gegeven op wat vragen die Barry in een powerpoint gezet had zodat we een duidelijker beeeld zouden krijgen van wat we nou precies wilden in ons documentaire.

Hieronder is het begin van de scenario te zien:

Documentaire Talenten in de Schilderswijk


1.Wat moet de kijker te weten krijgen om de film goed te begrijpen?

De kijker moet weten dat we in een achterstandswijk staan en zou dus zo moeten weten dat de talentvolle mensen niet zo gauw de kans hebben om uit te groeien.

2.Hoe kom ik tot mijn doel?

Het vinden van talentvolle mensen die de kans niet hebben gehad of hebben om uit te groeien tot echte artiesten.

3.Onderzoeksvraag?

Hoe zorgen we ervoor dat talentvolle mensen de aandacht krijgen om uit te groeien?

4.Wat is het einde van ons verhaal?

We gaan naar de wethouder toe en laten het filmpje zien waarin te zien zal zijn hoeveel talent we in schilderswijk hebben. We vragen hem ook om een conclusie.

5.Wie zijn de belangrijkste personen van ons verhaal?

De talentvolle bewoners van schilderswijk, De talentvolle bewoners uit een andere wijk en de wethouder.


Wie , wat , waar, wanneer, waarom



6.Waar zijn we in de film?

In de film zijn we vooral buiten op zoek naar mensen die een talent hebben en die ze ook willen laten horen. We zijn ook in buurthuizen om te kijken in hoeverre zij deelnemen aan talenten activiteiten. Over de andere wijk kunnen we nu nog niks zeggen omdat we niet precies weten welke wijk het zal worden.

7.Wanneer speelt de film?

Ons film kan zich op elk moment en elk periode afspelen.

8.Wie speelt er in de film?

De talentvolle bewoners van schilderswijk, De talentvolle bewoners uit een andere wijk en de wethouder.

9.Wat zijn zij in de film?

Talenten die geen kans hebben, talenten die wel een kans hebben, medewerkers van het buurthuis, wethouder,ouders.


10.Waarom zijn zij in de film?

Om hun verhaal te doen.

11.Wat is de context?

Zoektocht.

12.Hoofdpersonen: Word nog besproken.
Tegenstrever: De gemeente van Den haag.
Persoon hier tussenin: Bewoners met een talent.

13.Wat zijn hun drijfveren?

Uitgroeien tot een echte artiest.

Akte 1:

Het fundament: Mensen laten zien die geen talent hebben en mensen die wel talent hebben maar niet ver zijn gekomen.

Van expositie naar verandering: Nadat we de talenten hebben laten zien gaan we over naar instanties om te vragen in hoeverre zij talenten motiveren om door te gaan.

Spanningsopbouw: Een persoon met talent mislukt in zijn auditie of optreden.

Wendingspunt: Mensen laten zien die talent hebben en daarna mensen laten zien die een mislukte poging hebben gedaan om ver te komen.

Akte 2: De confrontatie

Obstakels: Waarom lukt het die mensen niet om door te breken en wat is er mis?

Wendingspunt: Mensen die er niet in zijn geslaagd om door te breken te motiveren om hun talent een tweede kans te geven.

Van groot naar klein de verhalende structuurelementen:


Samenhang geheel:

Fade in:

Ext. Park - Day

Naamloos zit op een bankje en laat zijn talent horen vervolgens vertelt hij/zij wat zijn talent is en vertelt dan waarom het niet mogelijk is om een echte artiest te worden.


Ext. voetbalveld - Day

Jongetjes lopen met een bal in hun handen het voetbalveld op en beginnen te spelen. Vervolgens stopt er eentje en vertelt wat zijn plannen voor voetbal in de toekomst zijn en hoe hij die zou willen bereiken.

Begin documentaire


02 September 2010

Vandaag was de tweede les en we hebben een begin gemaakt aan onze documentaire over schilderswijk. De klas is eerst in twee groepen gesplitst dus elke groep maakt er een.
We zijn dus per groep gaan overleggen over het onderwerp, dat deden we door te brainstormen. We zijn uiteindelijk uitgekomen bij het onderwerp 'Talenten in de schilderswijk' want het leek ons apart om eens een keer iets positiefs in beeld te brengen in plaats van alleen maar negatief. We waren het er allemaal over eens dat er niet veel gedaan werd aan talenten in de schilderswijk dus gaan wij op onderzoek uit.

We hebben de volgende vragen samengesteld:
1. Hoe ziet het leven in de schildersijk eruit?
2. Waarom wonen er veel allochtonen in de schildersijk?
3. Wat voor soort talenten hebben we?
4. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat die talenten doorbreken?

Door middel van die vragen hebben we inleiding enz. kunnen vaststellen.

Inleiding: De buurt laten zien en mensen interviewen over het dagelijks leven en vragen naar hun talent.
Probleem: Er word niet veel aandacht besteed an talenten in de schilderswijk.
Reactie van de hoofdpersoon: In een andere wijk het soort talent vergelijken met dat van de schilderswijk.
Climax: Het talent van de schilderswik laten zien.
Einde: Naar de wethouder toe en het filmpje laten zien van hoeveel talent wij eigenlijk hebben in de schilderswijk. Ook vragen we heme om zijn reactie.

Later zijn we ook de straat opgegaan om locaties te vinden waar we het beste zouden kunnen filmen.

Beelden en locaties:
Het oranjeplein

Aan het eind van de les hebben we de opdracht gekregen om op te zoeken wat een scenario is en hoe dat word toegepast in een documentaire.

Voordat een film of een televisiereeks wordt gemaakt moet er eerst een verhaal zijn. Het spreekt immers vanzelf dat men bij het maken van een film niet alles ter plaatse gaat verzinnen. Dat filmverhaal heet een scenario en wordt geschreven door een scenarist. Een scenario kan gelezen worden als een boek, want het is een gewoon verhaal met personages en dialogen. Maar er zijn ook een aantal grote verschillen. Zo wordt een scenario altijd in de tegenwoordige tijd geschreven en wordt het hele verhaal onderverdeeld in scènes. Een scène speelt zich af op een bepaalde plaats en op een bepaald moment (bvb: 's avonds in de woonkamer). Daaronder wordt dan beschreven wat er op het scherm te zien is, welke personages we op het scherm zien en wat ze tegen elkaar zeggen. Ook zul je in een scenario nooit lezen wat de personages denken of voelen, want dat kun je natuurlijk niet filmen. Dat moet blijken uit wat ze doen en zeggen.

Een scenario is dus een verhaal dat beelden en dialogen beschrijft. Of beter gezegd: het is een geschreven film.

Voordat wij een documentaire gaan maken schrijven we eerst als het ware ons filmverhaal. Wat willen we laten zien en hoe gaan we dat doen. We verdelen ons documentaire ook in scenes dat zich op verschillende plekken zal afspelen. Ik denk dat dit de enige manieren zijn om een scenario in een documentare te verwerken.

Eerste les!!


26 Augustus 2010

Vandaag was onze eerste lesdag met natuurlijk de laatste vier uurtjes AV. Nou kun je al raden hoeveel zin ik had in de geweldige AV les. Het tegendeel is bewezen want het werd namelijk een hele leuke les. We zouden de komende weken aan een documentaire werken en daar moesten we natuurlijk een beetje op voorbereid worden. We hebben een documentaire genaamd 'Sicko' van Micheal Moore bekeken om al een beeld te krijgen van hoe een documentaire nou eigenlijk in elkaar zit. De documentaire ging over de slechte gezondheidszorg in Amerika vergeleken met andere landen.
Na het bekijken ervan hebben we het besproken en we kregen de opdracht om de volgende dingen uit te zoeken:
De inleiding
Het probleem
Reactie van de hoofdpersoon
Climax
Einde

Het resultaat:
De inleiding: Mensen die niet verzekerd waren
Het probleem: Slechte zorg in de VS
Reactie van de hoofdpersoon: Vergelijking met andere landen
Climax: Gratis behandeling in Cuba
Einde: Michael Moore gaat vol goede moed naar de amerikaanse regering.